Welcome to the Choices WordPress Theme - a theme that allows you to build unique skins in no time... x

More Vinograda

Vinska Istorija

Prema nekim istorijskim izvorima,vinogradarstvo u vršačkom kraju datira još iz vremena Dačana i rimske vladavine, a prvi pisani podatak o tome potiče iz 15. veka kada je vršačko vino 1494. godine prodato dvoru kralja Vladisava Drugog.

Iz zapisa turskog putopisca Evlije Čelebije saznajemo da su padine vršačkog brega zasađene vinovom lozom koja daje slatko i ukusno grožđe. U Banatu vino napreduje za vreme velike kolonizacije  pod vladavinom Marije Terezije (1740-1780).

Na početku puta za manastir Mesić nalazi se veliki podrum „Helvetia“ koji je 1880 sagradio i opremio švajcarski trgovac vinom Bernhard Štaub. Koliko je vinogradarstvo značajno za ovaj grad, svedoče činjenice da je vinova loza u grbu grada od 1804. , a niz detalja na fasadama starih kuća ima motiv grožđa.

Krajem 19. veka u Vršcu je bilo više od 10.000 ha vinograda. To je bilo najveće vinogorje u Ugarskoj, po tvrdnjama nekih statisitičara i u Evropi u kojoj je filoksera ostavila pravu pustoš.

Proterivanjem Turaka i doseljavanjem Nemaca iz Rajnske oblasti vinogradarstvo ostaje glavna privredna grana u Gudurici, obližnjem selu. Posle Drugog svetskog rata umesto proteranih Nemaca u selo se naseljavaju Slovenci, Makedonci, pa kolonisti iz Bosne, Like, Banije, Korduna.

U Gudurici danas živi 1500 stanovnika koje čine 22 nacionalosti, među njima i jedna Francuskinja. Od 425 domaćinstava 80 njih neguje oko 100 ha vinograda , što sa plantažama Vršačkih vinograda od oko 1000 ha čini ovo selo najvinogradarskijim u čitavoj Srbiji.

Vinogradarstvo i vinarstvo danas

Vršačko vinogorje se prostire na brdovitim terenima oko Vršca, na krajnjim obroncima Karpata. Čine ga „Vršački vinogradi“ koji raspolažu plantažama sa preko 1700 ha vinograda, dok u celom regionu ima oko 2100 ha. Zemljišta su tipa smonica, gajnjača, deluvijalna zemljišta sa živim peskom. Klima ovog područja je tipično kontinentalna.

Od autohtonih i starih sorti ovde se još gaje župljanka, smederevka, šasla bela, rkaciteli, kreaca. Kreaca je stara bela sorta vinove loze, autohtona vršačka. Gajila se svuda po Banatu. U vršačkom vinogorju dominiraju bele vinske sorte, crnih gotovo i da nema.

Vršački breg, Gudurica, Veliko Središte dobrog poznavaoca odmah podsete na kraj u kome se gaji najkvalitetnije grožđe i proizvodi dobro vino. Povoljni geografski i klimatski uslovi za gajenje vinove loze opredelili su sve one koji su naseljavali ove prostore da se ozbiljno posvete proizvodnji grožđa i vina.

Danas se ceo taj kraj, gde se dodiruju Vršačke planine i blaga banatska ravnica, nalazi pod vinogradima i predstavlja jedan od najznačajnijih vinogradarskih rejona u Srbiji.

Među mnogim vrhunskim i kvalitetnim vinima ovog vinskog regiona ističu se muskat otonel, šardone, pino bjanko, rajnski i italijanski rizling, a veoma je popularno stono vino banatski rizling od sorti italijanski rizling, smederevka, župljanka i kreaca.


Put vina

Podrum Vršačkih vinograda je bio i ostao građevinsko-arhitektonska atrakcija.U njega može da se smesti 3400 vagona vina. Podrum je građen od 1964 do 1967 godine. Vršački vinogradi su jedan od najvećih simbola prethodne Jugoslavije. Podrum je u obliku slova ipsiilon (početnog slova oznake za Jugoslaviju). Jedan je od tri najveća vinska podruma pod jednim krovom u Evropi, druga dva su u Listelu u Francuskoj i Logranji u Španiji. Podrum ima pet galerija, jedna je pod zemljom a četiri iznad, i u njih je smešteno 580 vinskih sudova od betona, obloženih staklenim pločama

Šta videti

Na granici sa Rumunijom, na oko 90 kilometara od Beograda nalazi se Vršac, grad sa oko 40.000 stanovnika.

Obilazak znamenitosti grada: Vršačke kule iz 14. veka, koja se nalazi na Vršačkom brdu. Gradske kuće (Magistrata) iz 18. veka, Vladičanskog dvora iz 18. veka sa veoma bogatom riznicom, Manastira Mesić iz 16. veka, koji je od Vršca udaljen 10 km, Stare apoteke na stepenicama iz 18. veka, gde se nalazi i stalna postavka muzeja Saborne crkve Svetog Nikolaja iz 1785, Rimokatoličke crkve iz 1863, posvećene Svetom Gerhardu i Kapele Svetog krsta iz 1720. godine, upotpuniće vaš turistički doživljaj.

Nakon toga poseta Vršačkim vinogradima i podrumu kapaciteta 3400 vagona, obilazak plantažnih vinograda, kroz koje vožnja automobilom traje dva sata, odlazak u čuveni stari vinski podrum u selu gudurica nadomak Vršca uz degustaciju vina, zadovoljiće vašu vinsku radoznalost.

U Vršcu deluje i vinski viteški red Sveti Teodor, koji je ime dobio po zaštitniku grada Vršca. Vitezove vina možete upoznati na vinskom putu, jer su vinari koje preporučujemo za posetu članovi ovog vinskog reda.

Copyright © 2020 Vrsac Turizam - Created by Vasa Vizija